Józsa Ádám

84 km + 84 adakozó barát

"Új Nap - Új Remények" 2018
2018.09.29.

A kérdés, ami hetek óta foglalkoztat: Van-e 84 szociálisan érzékeny ismerősöm.

Na de kezdjük az elején. Aki ismer, tudja, hogy évek óta a mindenkori bevételem egy bizonyos hányadát jótékonykodásra, adakozásra fordítom. Miért? Csak. Mert adni jó. Mert több leszek tőle. Mert boldoggá tesz. Mert ha adok, a többszörösét kapom vissza. Így folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, melyeken keresztül úgy jótékonykodhatok, hogy az jó helyre kerül, és biztosan eljut a rászorulókhoz. Biztos veletek is előfordult már, hogy miután pénzt adtam egy gyűrött igazolvánnyal és egy rossz minőségben fénymásolt dokumentummal rendelkező adománygyűjtőnek a Tesco parkolóban, rossz érzés fogott el. Vajon hova kerül a pénz? Ilyen rossz érzésem nincs, amikor a Van Esély Alapítvány által szervezett adománygyűjtést segítem. Az Alapítvány hajléktalan emberek konkrét célkitűzéseit valósítja meg, a finanszírozási részhez adománygyűjtést szervez, a megvalósuláshoz pedig szociális és terápiás segítséget nyújt. Utaltam pénzt Árpádnak, hogy megszerezze a nehézpótkocsi-jogosítványt, segítettem laptophoz jutni Orsinak, hogy megírhassa a diplomamunkáját, részese voltam Róbert személyi- és vagyonőr igazolványának. Ami különösen szimpatikus a Van Esély Alapítvány munkájában, hogy az utalás gomb megnyomása után nem ér véget a kapcsolatom velük, a támogatott személyről a későbbiekben is kapok információt. Hogy összejött a kívánt összeg. Hogy megvalósult a cél. Hogy ezáltal munkát kapott. Hogy végre kiszakadt a kilátástalan életből, és elindult felfelé.
Két héttel ezelőtt keresett meg Kelemen Gábor barátom, a Van Esély Alapítvány kuratóriumának tagja, hogy felkérjen adománygyűjtő követnek a „Mássz hegyet és adj esélyt a valódi változásnak!” projekhez. Nagyon tisztelem a munkájukat, így nem volt kérdés számomra, hogy elvállalom. Viszont hegymászás helyett inkább futok. Egyrészt mert a Facebook ismerőseim döntő többsége futó, másrészt pedig a futás az, amiben jó vagyok. Így elkezdtem keresni egy 60 km körüli futóversenyt szeptemberben, amely illeszkedik az adománygyűjtési időszakhoz, és amiben van kihívás, hisz 50 km fölé még nem kukkantottam be. Végigböngésztem az összes futónaptárat, de nem találtam megfelelő versenyt ebben az időszakban. Vagyis volt egy, amin többször átsiklottam, és csak azután kezdtem vele foglalkozni, miután konstatáltam, hogy nincs más. És mivel aznap volt a jelentkezési határidő, így beneveztem az Ország Közepe Terepfutás 84 km-es távjára, ezzel összeállt a saját projektem.

84 km + 84 adakozó barát

Hiszem, hogy van 84 szociálisan érzékeny ismerősöm. Ha köztük vagy, válassz egy kilométert a szeptember 15-kei futásomra. Írd meg nekem, hogy 1 és 84 között melyik kilométert választod, és mekkora összeget teszel rá (nem az összeg nagysága, hanem a gesztus a lényeg). Elküldöm neked a számlaszámomat, ahova elutalod a felajánlott összeget. A felajánlók nevét és a felajánlott összeget a Facebookon is megjelentetem, így a jelentkezéssel elfogadod az adatkezelés blábláblá…… Ha név nélkül szeretnél jótékonykodni, akkor messengeren, e-mailben, sms-ben küld el az adatokat és írd meg, hogy milyen kódolt névvel szeretnél szerepelni. Én 09.15-én 8:00-kor nekimegyek a 84 km-nek, majd másnap utalok. Ameddig eljutottam, azt az összeget a Van Esély Alapítvány részére, a le nem futott kilométereken lévő összeget viszont visszautalom a felajánlónak. Így nekem is lesz benne kihívás. Továbbá vállalom, hogy az adományozókat tájékoztatni fogom, hogy hova került a pénzük, és mi valósult meg belőle.
Köszönöm, ha segítesz.
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Sorsokban gondolkodunk

Hiszünk benne, hogy mindenki magában rejti a kulcsot a változáshoz, legyen szó Rólad vagy egy hajléktalan emberről. A Van Esély Alapítványnál azért dolgozunk, hogy egy-egy otthontalan embernek, családnak meg tudjuk adni azt a kezdő lökést, ami kivezeti kilátástalannak tűnő helyzetéből.

Esélyteremtő beruházás, hogy mindannyiunknak jobb legyen

Követeink most azért gyűjtenek, hogy néhány újabb hajlék nélkül élő embernek, súlyos lakhatási szegénységben élő családnak tudjunk összetett segítséget nyújtani. Adományaitok révén finanszírozzuk a szakmaszerzést, munkaeszközhöz jutást, fizetjük a szakmai támogatást biztosító szociális munkás díját és az esetmegbeszélő csoportokat. A hajléktalan emberek legtöbbször súlyosan traumatizáltak, ezért mostantól a megrázó életutakat feldolgozó egyéni-, és családterápiát is biztosítanánk.

  • Hiszel abban, hogy sorsunkat mindannyian alakíthatjuk?
  • Szeretnéd, hogy a pszichoterápiás lehetőségek a legszegényebbekhez is eljussanak?
  • Fontosnak tartod, hogy aki szeretne, tanulhasson, dolgozhasson, elindulhasson és haladhasson előre?

Ha igen, kérjük támogasd programunkat!  Ha Te hiszel bennük, a hajléktalan emberek újra hinni kezdhetnek önmagukban.

Adományaitokat egy-egy konkrét személy vagy család támogatására fordítjuk, vagyis képzési támogatásra, munkaeszköz beszerzésére, szociális munkás-, és terápiás segítségnyújtásra, valamint a segítők szakmai háttér-támogatására költjük.

Egy ilyen egyedi program  kb. 300-450 ezer forintba kerül. Ez az esélyteremtő beruházás sokszorosan megtérül a társadalom, vagyis mindannyiunk számára, hiszen általa adófelhasználóból adóbefizetővé válhat egy jelenleg hajléktalan ember.

Az adományaitok felhasználásáról, a program alakulásáról és a támogatott emberek sorsáról részletesen beszámolunk majd nektek a facebookon.

Adományozók listája

2018-09-17 Józsa Ádám barátai 892 300Ft Afrodité, Axiom, Barasits Barbi, Békés István, Bereczki Zsolt, Bíró Vanda, Bodnár Erika, Bogárkám, Bogyó, Cula, Csáfordy Mariann, Csuka Gábor, Dóka András, Exhibela, Fenyő Edina, Fránki Kata, Gajda Ágoston, Gáncs Karcsi, Gerencsér Zita, Holli Ibi, Hudacsek Csilla, Ijjász István, Jose Luis Torrente, Józsa Ádám, Józsa Eszti, Kakas Ági, Kartalin Marcsi, Kirchknopf Gábor, Kiss Kornél, Kovács Andi, LR, László Hajni, Majdán Kriszti, Marsi Szilvia, Ménesi Márton, Merse, Mirr-Murr cica, Molnár Laci, Molnár Tibi, Molnárfi Emil, Nagy Ági, Nagy Ákos, Nevem Senki, Nyers Tündi, Oertel Nándi, Pancza Kriszti, Pap Péter, Petrói Zsolt, Rónaszéki Noncsi, Rosé, Scherer András, Seregi Éva, Simon Tamás, Solymos Norbert, Somodi Krisztián, Süle Katalin, Symbyan, Szabó Tünde, Szász Évi, Török Gabi, Varga Szilvi, Varga Zoli, Vass Zsolt, Veres Tünde, Zenkó Zorán

Kapcsolódó esemény - "Új Nap - Új Remények" 2018

2018-09-29

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2018. szeptember 29. (szombat), időpontja, tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.37 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​