Hrutka János

A híd, mely összeköt

" Új Nap - Új Remények!" 2019
2019.10.05.

1 hónap, 3 nagyragadozó, 3 színész, 3 sportoló, 1 közös cél: ez az én kezdő 11-em!

A cél pedig nem más, mint összegyűjteni az 1 millió forintot a WWF Magyarország „Környezeti nevelési programjának” a beindításához. Jó és felkészült „edzőként” pedig igyekszem a legjobb taktikát kiválasztani a csapatom számára, hogy sok információval gazdagodjatok a 3 szívemhez közel álló, magyarországi vadállattal kapcsolatosan.

Nektek csak két apró feladatotok lenne: kövessétek az instagram (@hrutkajanos) és a facebook oldalamon (www.facebook.com/hrutkahu) található érdekességeket és támogassátok adományotokkal a kezdeményezésünket.

Miért fontos ez?
Már többször volt alkalmam együttműködni a WWF-vel, mindig szívemhez közelálló feladatokkal, témákkal, kérésekkel kerestek meg a szervezet munkatársai. Próbáltuk már felhívni a figyelmet vizeink, környezetünk tisztaságára, igyekeztünk rávenni követőinket a kevesebb műanyag felhasználására, a tudatos hulladékgyűjtésre. Most úgy éreztem, hogy egy olyan területet kell felkarolnom, melyről talán kevesebb információval rendelkezik a közvélemény. A Magyarországon élő nagyragadozókról keveset hallottunk eddig, kivéve talán a tavalyi évet, amikor napokig tartotta izgalomban az országot egy elkóborolt medve. A velünk élő állatokat pedig kiválóan tudtam kapcsolni élőhelyeik tisztaságának megőrzéséhez, így több területet tudok egyszerre is érinteni, és kedves barátaimat, ismerőseimet pedig be tudom vonni, segítségül tudom hívni az egy hónapos, „online edukációs program”-om beindításához. Miről is lenne szó?

A nyáron, az Ördögkatlan Fesztiválon hallgattam végig Veiszer Alinda beszélgetését Vecsei H. Miklóssal. A számos építő gondolat mellett elhangzott egy mondat, melyet akkor, ott, talán én is elmondhattam volna, mely engem is régóta foglalkoztat:
„Nehéz hidakat képezni, építeni az élet különböző területei között!” – az ember lehet sportoló, színész, művész, orvos, bármilyen foglalkozást, hivatást űző, nehezen tekint túl saját mikrokörnyezete határain. Pedig minden területnek megvannak a saját egyéniségei, jó emberei, akik abban a körben kimagaslót nyújtanak, akik valószínűleg ugyanúgy gondolkodnak számos dologról. A sok jó embernek azonban kevés a lehetősége a kapcsolódásra.

A WWF magyarországi szekciójának új kampánya alatt szeretnék hidakat építeni, hogy közösen állhassunk ki egy jó ügy érdekében. A mai naptól október 5-ig szeretném megkérni a résztvevő barátaimat, ismerőseimet, hogy párokba rendeződve (1 színész és 1 sportoló) fogadjanak örökbe 3 állatot, 3 Magyarországon is őshonos vadállatot, és hetente adjanak információt „gyermekeikről”. Szeretném, ha minél több emberhez eljutnának információk a környezetünkben velünk együtt élő élőlényekről, ha ismernék, megismernék őket, ha odafigyelnénk rájuk és élőhelyeikre. Mindannyiunk fontos feladata, hogy széles körben terjesszük természetünk szeretetének fontosságát, hogy felhívjuk embertársaink figyelmét a saját felelősségükre is a környezetük megóvása érdekében, valamint, hogy tetteink által példát mutassunk fiataljaink, a következő generációk számára. Hisz a jövő az ő tudatos életvitelükön, gondolkodásukon is múlik.

A kampány végén, október elején pedig szeretném, ha tevékenyen is megmutatnánk, hogy mire vagyunk képesek: Puskás Péter barátommal, aki maga is számos jó ügy mellett tette már le voksát, egy közös „élőhely megtisztításra” invitálunk minden csatlakozni vágyót, színészek és sportolók társaságában.

Kérlek szépen benneteket, hogy támogassátok kezdeményezésemet, támogassátok a WWF munkáját.

Mivel a WWF Környezeti nevelési programjának beindítására gyűjtünk, mely keretein belül a színházi nevelési program, és az iskolai nevelési program a két fő irány, ezért nagy színházrajongóként arra gondoltam, hogy a 3 kedvenc társulatom, színházam előadásira felajánlok páros jegyeket a támogatók számára, melyet október 5-én a kampány lezárásával egyidőben fogok kisorsolni az utalók között.

Mindenki segítségét előre is hálásan köszönöm!
„Együtt lehetséges!”
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Környezeti nevelési program beindítása

A WWF Magyarország Alapítvány a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének magyarországi képviselőjeként a hazai természeti értékek megőrzéséért dolgozik.

A jövőért, elsősorban gyermekeink és unokáink jövőjéért dolgozunk. 28 éves múltra visszatekintő hazai munkásságunk során világossá vált, hogy egy természetvédelmi cél sikerességéhez kulcsfontosságú az emberekkel való együttműködés és a kitartó szemléletformálás.

Különösen igaz ez a felnövekvő generációkra, hiszen az egyre sürgetőbb környezeti problémák miatt nekik már egészen fiatal kortól át kell adnunk a természet szeretetét, tiszteletét és fontosságát – ők azok, akik már egészen kiskortól tehetnek a bolygóért és környezetünkért.

A legújabb tapasztalatok szerint erre az egyik leghatékonyabb eszköz az érzékenyítő környezeti nevelés. Ez a módszer az élőlények és természeti rendszerek megismertetése által segít felismerni a fiatalok felelősségét a környezeti problémák kialakulásában, de ugyanúgy tisztázza a szerepüket a helyzet megoldásában is.

Támogatásoddal most Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a természet- és környezetvédelem üzenetét minél több gyermekhez eljuttassuk!

Adományozók listája

2019-09-05 Kovács Attila 5 000Ft
2019-09-12 Csaba 2 000Ft Hajrá Rudi, ezt a meccset is meg fogod nyerni!
2019-09-12 Hauk család az összeg nem publikus
2019-09-13 Balu 15 000Ft Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz. –
2019-09-13 Balu2 5 000Ft
2019-09-19 Bujtor Csaba 1 000Ft
2019-09-25 Balla család az összeg nem publikus Sok sikert kívánunk!!!
2019-10-01 Dora 5 000Ft
2019-10-01 B.K.Kitti 5 000Ft Vigyázzunk együtt a világunkra! :) Csak így tovább!
2019-10-01 Koltai Eszter 10 000Ft ❤️
2019-10-01 Hole Viktor 5 000Ft
2019-10-03 Robi 20 000Ft #RudiRulez
2019-10-03 Flóra az összeg nem publikus :)
2019-10-03 Szilárd 10 000Ft
2019-10-03 Papp Szilveszter 5 000Ft
2019-10-03 Tajtyi az összeg nem publikus
2019-10-04 anonym 10 000Ft
2019-10-04 Viki/Maya/Milán 15 000Ft
2019-10-04 anonym az összeg nem publikus
2019-10-04 Filó Edit 5 000Ft
2019-10-04 anonym az összeg nem publikus
2019-10-06 Udvarácz Kitti 5 000Ft

Kapcsolódó esemény - " Új Nap - Új Remények!" 2019

2019-10-05

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2019. október 5. (szombat). Helysznei: Budapest, Székesfehérvár, Eger, Debrecen Veszprém és Pécs.
A budapesti séta tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.48 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​