Lénárt Viktor

TÁMOGASS!

A kaja, az inzulin és két kopott futócipő

35. Virtuális Telekom Városvédő Futás
2020.06.12. - 2020.06.14.

Diabétesszel élek, futni járok, macskám van és ne is legyek Futónagykövet?

Ismered azt az érzést, amikor szomjas vagy, folyamatosan iszol, de nem múlik a szomjad? Mikor ok nélkül el kezdesz fogyni? Én ezt egy évvel ezelőtt tapasztaltam meg. Rágugliztam, mértem egy 29-es vércukorszintet és hivatalosan is 1-es típusú cukorbeteg lettem.

A kezdeti sokk után persze rengeteg információt kaptam az orvosoktól, dietetikusoktól (beletelt pár hónapba míg ki tudtam mondani, addig a „táplálkozási tanácsadó” kifejezést használtam) és persze az internet legmélyebb bugyraiból is. Ezekben az infókban rendesen el is vesztem, túl sok volt. Mozogni, futni kifejezetten javasolt, de ugyanakkor nehéz is összehangolni a az inzulin – táplálkozás – mozgás szentháromságát.

Na de ekkor találtam rá a Sportos Cukrosokra, egy egyesületre, akik rengeteget segítettek nekem(is). Rendezvényeket, előadásokat szerveznek cukorbetegeknek, ahol a meghívott szakemberek segítenek eligazodni a diabétesz kusza világában. Kirándulásokat, nyári táborokat szerveznek a cukorbeteg gyerekeknek és hozzátartozóiknak, edzőtáborozást felnőtt cukorbetegeknek. Az egyesület fontos programja az is, hogy Diabétesz Alap Szürőcsomaggal lássák el az ezzel nem rendelkező gyermekrendelőket.

De a legfontosabb talán az, hogy összehozza a cukorbetegséggel élőket közösséggé kovácsolva őket. Egy fontos és szakmailag megalapozott orvosi tanácsnál néha többet ér egy sorstárs tapasztalatán alapuló tanács.


Szóval Április 05.-én én a Sportos Cukorbetegek Egyesületétért futom le a félmaratont a Vivicitta-n.

Kérlek adományoddal támogass te is. Gondolj úgy erre, mintha meghívnál ebédelni vagy moziba. Ennek az árát utald el. (De akkor már valami rendes étterembe vigyél el, a mozijegy ára meg ne valami fapados falusi kertmoziban játszott Bud Spencer film legyen, hanem valami frissen bemutatott szuperhősös, 3dé ájmexes, víájpí családijegy svédasztalos menüvel és óriás popcorn, díszpoharas verzió, na )
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Sportos Cukorbetegek Egyesülete - az Inzulinfüggő Harcosok Klubja!

Az egyesület célja, hogy megfelelő ismeretekkel ellátva motiválja az 1-es típusú cukorbeteg fiatalokat és felnőtteket a sportolásra. Fontos küldetésnek tekinti, hogy növekedjen a cukorbeteg résztvevők létszáma a szabadidős-, és a versenysportágakban egyaránt. Kapcsolatot létesítenek egészségügyi- vagy a betegek érdekképviseletét végző szövetségekkel, egyesületekkel, intézményekkel, egészséges életmód tanácsadást vállalnak, valamint klubtalálkozókat, edukációs családi napokat és táborokat tartanak.

 Az 1-es típusú cukorbetegség Magyarországon több tízezer cukorbeteget érint. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget sajnos sokan a mai napig összekeverik, pedig merőben más kezelést és ellátást igényel. Míg utóbbi diétával, megfelelő mozgással és/vagy gyógyszerrel kordában tartható, addig az 1-es típusú cukorbetegség egy ÉLETEN ÁT TARTÓ INZULINTERÁPIÁT és mindennapos döntési helyezeteket igényel.

A felnőttek esetében a diabéteszt legtöbben szakorvosi segítséggel, de önállóan kezelik, hiszen nincs még egy ugyanolyan vércukorgörbe, inzulinadagolás vagy hipoglikémia-kezelés, mint a sajátunk.

Manapság a legtöbb közösségi média a „csináld magad”, „egyedül is képes vagy rá”, „csak a magad ura vagy”, „csak magadra számíthatsz” elveket követi. Az egyesület azt hirdeti, hogy nem szégyen segítséget kérni, sőt, kifejezetten ajánlott is, mivel sorstársaktól többet lehet tanulni, mint az internetet böngészve.

Mit nyújt az egyesület cukorbeteg sportolóknak?
Segít célokat kitűzni, egészséges-életmód tanácsokat ad; támaszt nyújt egy olyan időszakban, amikor kezelhetetlennek tűnik a vércukorszint, ill. bátorítást ad akár egy maratoni táv teljesítéséhez.
Rendezvényein megismerhetők a legújabb kezelési technikák a diabétesz kezelés három alappillére: az inzulin, a diéta és a mozgás.

Idén 3 kiemelt célja van az egyesületnek:

Edukáció: edukációs rendezvények folytatása orvosokkal, dietetikusokkal családi nap keretében, valamint szülők, felnőtt érintettek, érdeklődők  számára kiscsoportos képzés indítása DiabAkadémia néven; tájékoztató könyv gyermekek számára, eddig csak idegen nyelven elérhető kiadványok fordítása és megjelentetése 1-es típusú cukorbetegség témakörében laikusok számára.
Közösségépítés: Edzőtábor, sporttábor szervezése szakmai segítség bevonásával; kirándulások, havi rendszerességű klubtalálkozók, ahol tapasztalatot cserélhetnek az érintettek.
Érdekképviselet: Hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő diabétesszel élők támogatása: diabétesz ellátásához kapcsolódó eszközök, élelmiszer, ruházat.

A futónagykövetek segítségével tavaly összegyűjtött összegből 50 háziorvosi rendelőbe Diabétesz Alap Szűrőcsomagot juttattak, melynek része egy vércukormérő készülék, vizelet-keton mérő, ill. a váróban elhelyezett plakát.

Az egyesület tavaly először szervezte meg az első Sportos Cukros Edzőtábort, ahol olyan 1-es típusú cukorbetegek vettek részt, akik nemcsak orvosi javaslatra sportolnak egészségmegőrzés érdekében, hanem életvitel szerűen futnak, kerékpároznak, kézilabdáznak vagy teniszeznek. Hihetetlennek tűnik, de számos cukorbeteg van, akik már körbe futották a Balatont, Mecseket (többször is), Ironmant, Spartan Racet, és maratoni távokat teljesítettek.

Az adományozókat arra is szeretnénk felkérni, hogy a közösségi portálokon osszák meg az egyesület elérhetőségeit, hogy minél több emberhez eljusson a szervezet tevékenysége, hogy ország-világ megtudja, hogy létezik egy közösség, ami nem fél felvenni a kesztyűt a cukorbetegség ellen, ami segít cipelni a betegség lelki és testi terhét.

Kérünk, támogasd Te is a Sportos Cukorbetegek Egyesületét, szálljunk együtt szembe ezzel a betegséggel! Légy részese te is annak, hogy a fiatal cukorbetegek ne csak inzulinfüggők legyenek, hanem boldog, fitt, egészséges felnőttek!

  

 

Adományozók listája

2020-03-11 anonym 3 000Ft hajrá!
2020-03-11 anonym 3 000Ft
2020-03-11 Nagy Judit 3 000Ft Hajrá:)
2020-03-12 Széna 8 000Ft Kitartás, türelem, fegyelem...

Kapcsolódó esemény - 35. Virtuális Telekom Városvédő Futás

2020-06-14

Csatlakozz most a virtuális Telekom Vivicittához!

Fuss ott és akkor, amikor a legjobban szeretnél, reggel, délben vagy akár este.

Válassz az egyéni félmaratoni, a 10, a 7 és a 2,5 kilométeres távok közül, és teljesítsd a kedvenc útvonaladon, de akár futópadon is, futva vagy gyalogolva.
Vagy mit szólnál egy párosban, esetleg trióban teljesített félmaratonhoz?

A három rövidebb távot a családdal csapatban is teljesíthetitek.
Akár sétálva is. Kell ennél jobb közös hétvégi program?

A Telekom Vivicittá Virtuális Futónapok egy olyan esemény, ahol úgy mérheted össze a formádat másokkal, hogy nem is találkozol a futótársakkal.