Bacskó Tünde

A lelkiismeretünknek is jólesik, ha tekerjük a bringát!

" Új Nap - Új Remények!" 2019
2019.10.05.

A kieresztettség érzését mindannyian átéltük már. Ha a perifériára kerülünk egy csoportban, mert pl. kövérek, alacsonyak, érzékenyek, stréberek vagyunk -amely tulajdonságokat nem magunk választottuk- az nagyon fájdalmas dolog és mindannyian szeretnénk rajta változtatni. Pedig fogyókúrázni, vagy elmagányosodottként barátot szerezni nagyon nehéz munka.
A HAJLÉKTALANSÁGBÓL KIJUTNI ENNÉL SOKKAL NEHEZEBB!
Sokuk életútját megismertem a kutatómunka során. Azzal szembesülni, hogy nagy részük ugyanolyan átlagpolgár volt mint mi, csak egy rossz hitelkonstrukció, vagy válás, vagy bedőlt vállalkozás... Bevallom sokkoló volt.
Mi, a Társadalom, csak egy nagy hajléktalan-masszát látunk, abból is a sor végén kullogó szerencsétleneket, akik már feladták. Nem tudjuk, hogy egy sokkal szélesebb rétegük minden nap küzd, próbálkozik, sokan munkába járnak, csak épp nincs hová hazamenniük. Az állandó megalázás, levegőnek nézés viszont a személyiségük újraépítését aknázza alá nap mint nap, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki talpra álljon.
Mi, a Tandem Színház, előadásainkkal azt szeretnénk elérni, hogy Mi, a Társadalom úgy tekintsünk ezekre az emberekre az utcán, mint Egyénekre. Hogy az undort lassan váltsa fel az empátia. Segítsünk Nekik elhinni magukról, hogy Emberek! Könnyebb lesz felállniuk.
Miért NE tennénk?

Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Színházzal a hajléktalan emberekért

Bárki kerülhet hajléktalan élethelyzetbe. Nem kell hozzá sok.

Szociálpszichológusok mondják: „ennek belátása olyan ijesztő, hogy inkább az igazságos világba vetett hitünket erősítjük: velünk ez nem történhet meg, rendes emberek vagyunk, eleget teszünk az írott és íratlan elvárásoknak, velük pedig azért történik, mert nem tudnak/akarnak ezeknek megfelelni. Joggal haragszunk rájuk; amit én megteszek, azt ők is megtehetnék.”

Hogy változás történjen, nagyobb biztonságban legyünk, társadalmi egyetértés, akarat kell. Nem hagyhatjuk embertársainkat ebben a helyzetben. Ennek legnagyobb akadálya pedig a hit: „A hajléktalan emberek megérdemlik a sorsukat!”

A Tandem Színház ezen szeretne változtatni.

Első projektünk egy érzékenyítő csomag.

A Bringa-verkli egy különleges hangszer. Erre épülnek érzékenyítő színházi előadásaink: az Útkereső és A kóbor szálló. Ezeket összekapcsoljuk az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) programmal. Ennek keretében hajléktalan emberek beszélgetnek mindennapjaikról a diákokkal.

Gyűjtésünk célja: 10 előadás és a hozzá kapcsolódó EKH program lebonyolítása 10 középiskolai osztály számára.

Értékajánlat: Az emberek közti szolidaritás erősítése, az előítéletek csökkentése szórakoztató, bevonódást elérő színházi eszközök és civil szervezetek összekapcsolásával.

3000 Ft-ból 1 hajléktalan előadót tudunk eljuttatni az osztályba

5000 Ft-ból 1 diák vehet részt az előadáson és EKH programon

15.000 Ft-ból meg tudunk tartani 1 EKH programot

1.500.000 Ft a vágyott gyűjtési cél

https://www.facebook.com/Tandem-Sz%C3%ADnh%C3%A1z-569583973519968/
http://www.menhely-ekh.hu/

"Verset az utcára, embert a lakásba​"

 


 

Adományozók listája

2019-09-10 Ákos az összeg nem publikus
2019-09-26 Szarvas Ferenc 1 000Ft

Kapcsolódó esemény - " Új Nap - Új Remények!" 2019

2019-10-05

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2019. október 5. (szombat). Helysznei: Budapest, Székesfehérvár, Eger, Debrecen Veszprém és Pécs.
A budapesti séta tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.48 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​