Nagy Róbert

Adjunk még több retrievernek otthont és családot!

" Új Nap - Új Remények!" 2019
2019.10.05.

Nálam viszonylag későn, két évvel ezelőtt \"kattant be\", hogy ideje lenne \"megkutyulnom\" az életünket. Az állatok és főleg a kutyák szeretete mindig is adott volt, de hiányzott az a lökés, ami az elköteleződéshez kell, és úgy gondoltam, hogy egy kutyához kertes ház is kell (ezt ma már teljesen másként gondolom). Nem sok mindent tudtam a felelős állattartásról de azt igen, hogy ha egyszer elszánom magam, akkor én így fogom csinálni.
Talán emiatt tartott még közel 5 évig a kertes házba költözés után is, mire elszántam magam.

Az első kutyánk fajtájáról viszont feleségemmel együtt egészen konkrét elképzelésünk volt, mindketten Golden Retriever szerelmesek voltunk. Sőt, évek óta azt is tudtuk, hogy az első kutyánk, aki nyilván egy Golden Retriever lesz, a Lola nevet fogja kapni. Azt hiszem, ezek után vicces lett volna egy fiú kutya. :-)

Mivel a fajtamentés (adott fajtára specializálódott kutya-mentő-, és gazdához segítő szervezet) teljesen ismeretlen volt számomra, és mi nagyon \"goldit\" szerettünk volna, először tenyésztőknél érdeklődtem születendő kölykök iránt.
Tervemet aztán megosztottam egy nagyon kedves állatvédő ismerősömmel (köszönöm Judit néni :-)) aki a Retriever Rescue (RR) fajtamentő egyesülethez, és az örökbefogadás felé terelgetett.

Még érdekesebb lett a történet, amikor átgondoltam és megértettem, hogy egy örökbefogadás kapcsán nem csak mi kapjuk meg amit szeretnénk, de új életet adhatunk egy rászoruló kutyának, sőt az egyesületnek lehetőséget adunk egy soron következő nehéz sorsú megmentésére.

Innentől kezdve a dolgok nagyon felgyorsultak. Az RR éppen az aktuálisan bedőlő szaporítótól mentett egyidejűleg 6 retrievert, melyek közül egy \"szőke\" leányzóba azonnal beleszerettünk.

Az elsőre túlzásnak tűnő, de nagyon is logikus és jól működő örökbefogadási procedúra végére mi lehettünk Lola új vagy inkább első igazi családja. Ő van a képem bal oldalán.

Lola aztán teljesen megváltoztatta a családunk életét. Az elköteleződés, a kétirányú szeretet nem csak ránk, felnőttekre hatott, de jó irányba változtatta meg a gyerekeinket is (11 és 9 évesek voltak akkor)
Mégis azt mondom, hogy leginkább engem változtatott meg: Kutyaiskolai foglalkozások sokasága, mindennapi séták és közös futások, az új ismeretségek, és ez még nem minden.

Kevesebb, mint egy évvel Lola örökbefogadása után elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy legyen Neki is egy társa, leginkább azért, hogy addig se legyen egyedül, amíg a gyerekek suliban vannak, mi pedig dolgozunk. Milo (ejtsd \"Májló\") felbukkant, és szélsebesen belopta magát a szívünkbe. Lola tökéletes ellentéte, mégis nagyon jól egymásra találtak. Arany-fekete. Nyugodt-izgága. Félős-vakmerő. Milo látható a képem jobb oldalán.
Most gondolom úgy, hogy a családunk teljes (bár nem gondolom, hogy ne lehetne még \"teljesebb\" ;-))

Az anyagi támogatás és közösségi programokban való részvétel mellett az idei évtől önkéntes munkával is segíteni kezdtem a Retriever Rescue-t - mert segítségre szoruló kutyák sajnos mindig vannak, és mert rájöttem, segíteni jó érzés nekem is.

Amiért ezt a hosszú levelet írtam az az, hogy a retriever fajtamentést még egy módon tudjam segíteni a működésében: Őszintén hiszem, hogy ebben a nem tökéletes világban, ahol kutyák kerülhetnek éhenhalás szélére, élhetnek át olyan testi és lelki traumákat, amilyeneket háborút járt embereken látni, kellenek azok a szervezetek és önkéntesek, akik nem csak kimentik Őket, de megteremtik nekik a lehetőséget egy olyan életre, amilyent a mi családunk is biztosít a két mentett kutyánknak. Kell, hogy meglegyen a kapocs, a híd a nyomor és a biztonságos és boldog élet közt. Ezt a tevékenységet viszont nem lehet önzetlen, jó érzésű emberek és pénz nélkül folytatni.

Látom nap mint nap, hogy a mentés, orvosi ellátás, rehabilitálás és örökbe adás rendszere az RR-nél jól működik. Viszont az alkalmanként \"beeső\" kutyaáradat, amilyen a 2018 karácsonyi, közel 30 kutyás mentés, illetve az ezt követő közepesen nagy csoportok már nagyon komoly elhelyezési gondot okoznak. Az RR-nek nincs jelenleg egy olyan menhelye, ahol kutyákat lehetne elhelyezni, amíg ideiglenes vagy végleges gazdához kerülnek.

A kampányunk célja előteremteni a tőkét egy ilyen hely kialakítására. Becslés szerint 1,7 millió Ft. Szerintem nem olyan sok, sok minden adott hozzá, mégis, önerőből a sok-sok gondozásban lévő kutya orvosi költsége mellett megoldhatatlannak látszó feladat.

Az én személyes célom, hogy az 1,7 millióból 250 ezer Ft-ot összegyűjtsek, és ezzel segítsem a retriever fajtamentést, hogy az összes rászoruló Golden és Labrador retriever új életet kaphasson. Remélem személyes példámon keresztül meggyőztelek, hogy ez egy olyan cél, amit érdemes támogatni. Bármekkora összeg segít.

A kampány lezárásaként 2019. Október 5-én hajnalban mi, követek egy közös, napfelkeltét megnéző sétán fogunk részt venni, melyről részleteket a honlapon találsz.

Köszönöm, hogy elolvastad és, hogy fontolóra veszed az adományozást.Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Gyalogoljunk az árva retrieverekért és a felelős állattartásért!

A kampány során célunk 1.7 millió Ft összegyűjtése

  1. Labrador és golden retrieverek mentésére, ellátására, orvosi költségeik fedezésére,
  2. a felelős állattartás terjesztésére, felvilágosításra,
  3. egy telephely létrehozására.

A Retriever Rescue nem rendelkezik olyan hellyel, (telephely, panzió) ami megfelelő lenne mentvényeink számára a gazdisodásig, és sajnos néha hetekig-hónapokig várjuk a megfelelő érdeklődő jelentkezését. Kutyáink ideiglenes befogadóknál vagy panzióban kerülnek elhelyezésre. Így alaposabban megismerhetjük őket, viszont férőhelyeink száma limitált. Közép- és hosszú távú célunk egy kisebb telephely létrehozása, ahová a lábadozó, esetleg átmenetileg karantént igénylő, vagy a még ideiglenes befogadóra várakozó kutyusokat elhelyezhetjük. A kezdeti tervek már megszülettek, és az első lépések is megtörténtek. Ezek tovább fejlesztéséhez kérjük támogatásodat, adományodat.

Egyesületünk a retriever fajtamentés magyarországi zászlóvivője. 2009 óta működik nonprofit, közhasznú egyesületként, kizárólag önkéntesek munkájára támaszkodva. Évente több, mint 200 retriever kerül gondozásunkba, majd végleges, szerető otthonba. Kialakult mentési metódussal, örökbeadási protokollal, folyamatos tájékoztatással végezzük tevékenységünket. Egy-egy kutya ellátása pár tízezer és több százezer forint között mozoghat. Fontos feladatunknak tekintjük a szemléletformálást és a felelős állattartás előre mozdítását is. Az örökbeadás folyamatán, kommunikációs csatornáinkon (honlap, facebook) és rendezvényeken keresztül igyekszünk ezt erősíteni. Ezzel a sétával erre is fel akarjuk hívni a figyelmet.

Adományozók listája

2019-09-04 anonym 5 000Ft Hajrá!
2019-09-05 Hegedus Zoltan 20 000Ft
2019-09-05 anonym 1 000Ft
2019-09-05 Hári 5 000Ft
2019-09-05 Dragomir János 5 000Ft
2019-09-05 Holly Mala 5 000Ft
2019-09-07 anonym 5 000Ft
2019-09-09 anonym 2 000Ft
2019-09-12 Tündi 10 000Ft
2019-09-16 Tomi 5 000Ft
2019-09-17 anonym 1 000Ft Hajrá
2019-09-17 Eszti 6 000Ft
2019-09-23 Soós\' 15 000Ft
2019-09-24 Sipőcz Márk 5 000Ft
2019-09-24 Dobra Ilona 2 000Ft
2019-09-26 anonym 2 000Ft GM nevében
2019-09-26 Mi 10 000Ft hogy sok Lola és Milo lehessen.
2019-09-27 Koródi Eleonóra 2 000Ft
2019-09-27 Öcsi 10 000Ft
2019-09-30 Nagy Ferenc 5 000Ft
2019-10-03 anonym 5 000Ft Hajrá hajrá!!!,üdv:Zokni;-)

Kapcsolódó esemény - " Új Nap - Új Remények!" 2019

2019-10-05

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2019. október 5. (szombat). Helysznei: Budapest, Székesfehérvár, Eger, Debrecen Veszprém és Pécs.
A budapesti séta tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.48 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​