Toldi Zsuzsanna

„Annak az egynek számít!”

" Új Nap - Új Remények!" 2019
2019.10.05.

’86/’87 tele emlékezetes azok számára, akik megélték. Aznap, mikor leszakadt a nagy hó, én a Belvárosból igyekeztem kijutni az Újlak utcai általános iskolába, még fiatal napközis tanárként. Keserves út volt. Összefagytam, rettenetesen fájtak a lábujjaim, csorogtak a könnyek a szememből, mire feljutottam a dombtetőn álló iskolaépületbe. Meleg és néhány igen meglepődött kolléga fogadott. Miért jöttél be? – kérdezték. Így jó 30 év távlatából azért, hogy megtanuljam, milyen, amikor ki vagyok szolgáltatva a fagynak, és nincs segítség, el kell jutni egy meleg helyre. Nekem ez az egyetlen ilyen élményem van a hideggel. Ószajla és Egerbakta lakóinak ennél sokkal több.

A munkám során azt is látom, hogy a közösségi tér, azok a helyek és helyzetek, ahol együtt lehetünk, ahol összekapcsolódhatunk, létszükséglet számunkra. A sötét telek, amiket úgy kell kibírni, hogy csak az utcán didergősen-sietősen találkozunk, szűk, fűtetlen vagy alig fűtött házak mélyén próbálunk kitartani tavaszig… nem embernek való létezés.

Hát sétálok akkor, a MENŐK adománygyűjtő követeként, adok én is, és kérek, kérek, kérek, mindenkitől és mindenhol.

Fiatalon a világot akartam megváltani… Ma eszembe jut a történet a tengerparton álló, a millió partra sodródott tengeri csillagot menteni igyekvő kislányról. Ott sétál a gyermek, és dobálja vissza a tengeri csillagokat a vízbe. Egy felnőtt mellé lép és azt mondja: – Minek csinálod? Úgysem tudod őket mind visszadobni. – Annak az egynek számít! – mondja a kislány.

Nem az egész világnak, de Ószajla és Egerbakta lakóinak számít!

Dobáljunk vissza annyi tengeri csillagot az életbe együtt, amennyit csak tudunk!

Most a közösségi ház kaphat korszerű fűtést a Civil Iránytű Alapítvány ÚJ NAP – ÚJ REMÉNYEK kampánya keretében, hogy felnőttek és gyerekek találkozzanak, melegedjenek, beszélgessenek és új utakat, lehetőségeket találjanak.

Induljunk neki, sétáljunk és adjunk! Te is, aki ezt olvasod…

Pénzt kérek. Annyit, amennyit jóérzéssel adni tudsz, annyit, amennyinek örülsz, hogy adni tudod.
Az így kapott segítségből hitem szerint öröm épül majd, és lehetőségek…

Köszönöm, hogy Te is adsz!
Toldi Zsuzsanna

„Fűtést Ószajla és Egerbakta közösségi házának” csapatunk tagjai rajtam kívül: Igaz Kati, Kürti Jutka, Nagy Emília és Pákozdi Éva. Öten együtt szeretnénk a két ház fűtésrendszerének korszerűsítési árához (2,4 millió forint) minél több adományt összegyűjteni.
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Fűtést Ószajla és Egerbakta közösségi házának

A MENŐK 2016 óta működő, pártoktól független civil szervezet. Olyan értékközösség, melynek tagjai számára az emberi méltóság a legnagyobb érték. A MENŐK felkarol minden olyan ügyet, amely egy igazságosabb jövőt eredményezhet. Hiszünk az egyéni felelősségvállalásban és a kisközösségi lét fontosságában. Támogatjuk és erősítjük a helyi kisközösségek működését és egymáshoz kapcsolódását.

Évek óta szoros kapcsolatban állunk az egri SZETA-val. Követeink adománygyűjtésével most is a SZETA Eger környéki településein működő közösségeinek életén szeretnénk könnyíteni. Gyűjtésünkkel két település, Egerbakta és Ószajla közösségi helyiségei fűtésének megoldását kívánjuk segíteni. A fűtés alapja papírbrikett lesz, amelyet a SZETA egri alapítványának munkatársai és önkéntesei készítenek. Ehhez az alapanyagot többek között a MENŐK gyűjti.

Ószajlán a helyi roma közösség a volt kocsmát használja közösségi térként, télen nappali melegedőként. A ház fűtését eddig egy kiskályhával oldották meg. Követeink a mosdó átépítéséhez és a központi fűtés kiépítéséhez gyűjtenek adományokat.

Egerbaktán a cigány lakosság közösséggé formálódását és integrációját az Egerbaktai Közösségi Ház biztosítja (a faluban sem iskola, sem könyvtár nincs), ide járnak a helyiek beszélgetni, itt próbál a Baktarom zenekar is. A házban az eddigi fűtés nem biztosított elegendő meleget, ezért központi fűtést szeretnének. Itt az a célunk, hogy az Egerbaktai Közösségi Ház korszerű fűtésrendszeréhez tudjunk adományokat gyűjteni.

 

Adományozók listája

2019-09-02 Kapi az összeg nem publikus
2019-09-03 ÁgiKároly az összeg nem publikus Sok sikert!
2019-09-03 Babella Zsolt 5 000Ft
2019-09-04 Zsuzsi az összeg nem publikus Remélem sikerül!!
2019-09-30 Szegedi Màrton 3 000Ft
2019-10-01 Tomi 30 000Ft
2019-10-07 Füli, Vacak, Jerry az összeg nem publikus Szeretettel.Remélem sikerül!
2019-10-07 Nagy Mihály 5 000Ft
2019-10-24 Sari Vili 2 000Ft

Kapcsolódó esemény - " Új Nap - Új Remények!" 2019

2019-10-05

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2019. október 5. (szombat). Helysznei: Budapest, Székesfehérvár, Eger, Debrecen Veszprém és Pécs.
A budapesti séta tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.48 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​