diabanyu

TÁMOGASS!

Diabédesek

35. Virtuális Telekom Városvédő Futás
2020.06.12. - 2020.06.14.

A DIAB NEM AKADÁLY, HANEM LEHETŐSÉG!

Szia!

Mi vagyunk a Diabédesek csapata, Kinga és Dávid. Az anyukáink megkérdezték tőlünk, akarunk-e futni a Vivicittán együtt. Mi igent mondtunk, és hamarosan elkezdjük a felkészülést is. Támogatsz minket?

----

Kinga és Dávid 4 évesek, és mindketten 1 éves koruk óta élnek diabétesszel. Egészen pici koruktól ismerik és kedvelik egymást, nagyon sok közös élményben és sikerben volt már részük. Mindketten tudják, hogy nagyon fontos szerepe van a sportnak az életükben, ezért kitartóan végig viszik a céljaikat és terveiket.

Tavaly már teljesítették együtt a 10 km-es túra távot, Dávid pedig már lefutotta az iskolás futamot, nagyon jó egyéni idővel. Külön is ügyesek, de együtt megállíthatatlanok!

Mindketten jól tudják mivel jár a diabétesz, állapotuk miatt sokkal érettebbek a korabéli gyerekeknél. Mindketten ismerik már a számokat, hogy a vércukor értkeiket leolvassák, és jól tudják mikor magas, jó vagy alacsony a vércukor értékük. Azonban nekik is vannak rosszabb napjaik, amikor nehezen viselik, hogy nem ehetnek, amikor éhesek, vagy éppen akkor is enniük kell, amikor nem éhesek.

Az idén mindketten vállalták, hogy kézen fogva befutnak a célba, hogy támogassák a Sportos Cukorbetegek Egyesületet.

Az Egyesület 3 fő céliktűzése a sport népszerűsítése, az edukáció és a hátrányos helyzetben élők támogatása. A közösségünkben is vannak olyan családok, ahol nincs pénz arra sem, hogy a hipó kezeléshez szükséges dolgokat megvásárolják a gyerekeknek. Vannak olyan helyek is, ahol minden reggelire üres rizst eszik a gyermek, mert a diabétesz mellé gluténérzékenység is társult, és túl drága a a speciális kenyér. Az edukációról nem lehet elégszer beszélni, mert a diabétesz minden nap feltesz egy kérdést, és időnként nincsen rá válasz. A tanulás sosem áll meg, nehéz nekünk szülőknek és később a felnőtt gyerekeknek is hasnyálmirigyként gondolkozni.

Nekünk szülőknek is szívügyünk ez a három pillér, amely értékeket fontosnak tartjuk átadni gyerekeinknek, amiben partnerek a gyerekek is.

Támogasd Kinga és Dávid vállalását, hogy boldogan fussanak be a célba, és ha teheted gyere ki nekik szurkolni, 2 km után, az utolsó 400m-en szükség lesz rád!

Nagyon köszönjük Kinga és Dávid nevében a támogatásokat!
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Sportos Cukorbetegek Egyesülete - az Inzulinfüggő Harcosok Klubja!

Az egyesület célja, hogy megfelelő ismeretekkel ellátva motiválja az 1-es típusú cukorbeteg fiatalokat és felnőtteket a sportolásra. Fontos küldetésnek tekinti, hogy növekedjen a cukorbeteg résztvevők létszáma a szabadidős-, és a versenysportágakban egyaránt. Kapcsolatot létesítenek egészségügyi- vagy a betegek érdekképviseletét végző szövetségekkel, egyesületekkel, intézményekkel, egészséges életmód tanácsadást vállalnak, valamint klubtalálkozókat, edukációs családi napokat és táborokat tartanak.

 Az 1-es típusú cukorbetegség Magyarországon több tízezer cukorbeteget érint. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget sajnos sokan a mai napig összekeverik, pedig merőben más kezelést és ellátást igényel. Míg utóbbi diétával, megfelelő mozgással és/vagy gyógyszerrel kordában tartható, addig az 1-es típusú cukorbetegség egy ÉLETEN ÁT TARTÓ INZULINTERÁPIÁT és mindennapos döntési helyezeteket igényel.

A felnőttek esetében a diabéteszt legtöbben szakorvosi segítséggel, de önállóan kezelik, hiszen nincs még egy ugyanolyan vércukorgörbe, inzulinadagolás vagy hipoglikémia-kezelés, mint a sajátunk.

Manapság a legtöbb közösségi média a „csináld magad”, „egyedül is képes vagy rá”, „csak a magad ura vagy”, „csak magadra számíthatsz” elveket követi. Az egyesület azt hirdeti, hogy nem szégyen segítséget kérni, sőt, kifejezetten ajánlott is, mivel sorstársaktól többet lehet tanulni, mint az internetet böngészve.

Mit nyújt az egyesület cukorbeteg sportolóknak?
Segít célokat kitűzni, egészséges-életmód tanácsokat ad; támaszt nyújt egy olyan időszakban, amikor kezelhetetlennek tűnik a vércukorszint, ill. bátorítást ad akár egy maratoni táv teljesítéséhez.
Rendezvényein megismerhetők a legújabb kezelési technikák a diabétesz kezelés három alappillére: az inzulin, a diéta és a mozgás.

Idén 3 kiemelt célja van az egyesületnek:

Edukáció: edukációs rendezvények folytatása orvosokkal, dietetikusokkal családi nap keretében, valamint szülők, felnőtt érintettek, érdeklődők  számára kiscsoportos képzés indítása DiabAkadémia néven; tájékoztató könyv gyermekek számára, eddig csak idegen nyelven elérhető kiadványok fordítása és megjelentetése 1-es típusú cukorbetegség témakörében laikusok számára.
Közösségépítés: Edzőtábor, sporttábor szervezése szakmai segítség bevonásával; kirándulások, havi rendszerességű klubtalálkozók, ahol tapasztalatot cserélhetnek az érintettek.
Érdekképviselet: Hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő diabétesszel élők támogatása: diabétesz ellátásához kapcsolódó eszközök, élelmiszer, ruházat.

A futónagykövetek segítségével tavaly összegyűjtött összegből 50 háziorvosi rendelőbe Diabétesz Alap Szűrőcsomagot juttattak, melynek része egy vércukormérő készülék, vizelet-keton mérő, ill. a váróban elhelyezett plakát.

Az egyesület tavaly először szervezte meg az első Sportos Cukros Edzőtábort, ahol olyan 1-es típusú cukorbetegek vettek részt, akik nemcsak orvosi javaslatra sportolnak egészségmegőrzés érdekében, hanem életvitel szerűen futnak, kerékpároznak, kézilabdáznak vagy teniszeznek. Hihetetlennek tűnik, de számos cukorbeteg van, akik már körbe futották a Balatont, Mecseket (többször is), Ironmant, Spartan Racet, és maratoni távokat teljesítettek.

Az adományozókat arra is szeretnénk felkérni, hogy a közösségi portálokon osszák meg az egyesület elérhetőségeit, hogy minél több emberhez eljusson a szervezet tevékenysége, hogy ország-világ megtudja, hogy létezik egy közösség, ami nem fél felvenni a kesztyűt a cukorbetegség ellen, ami segít cipelni a betegség lelki és testi terhét.

Kérünk, támogasd Te is a Sportos Cukorbetegek Egyesületét, szálljunk együtt szembe ezzel a betegséggel! Légy részese te is annak, hogy a fiatal cukorbetegek ne csak inzulinfüggők legyenek, hanem boldog, fitt, egészséges felnőttek!

  

 

Adományozók listája

2020-02-07 Betti 5 000Ft Hajrá gyerekek!
2020-02-07 anonym 3 000Ft hajrá!
2020-02-07 Sári 5 000Ft Hajrá, Diabédesek!!!
2020-02-07 Bori 3 000Ft Hajrá gyerek!
2020-03-08 Piroska 30 000Ft Hajrá Dávid és Kinga!????
2020-03-11 Klau 3 000Ft Hajrá Diabédesek!

Kapcsolódó esemény - 35. Virtuális Telekom Városvédő Futás

2020-06-14

Csatlakozz most a virtuális Telekom Vivicittához!

Fuss ott és akkor, amikor a legjobban szeretnél, reggel, délben vagy akár este.

Válassz az egyéni félmaratoni, a 10, a 7 és a 2,5 kilométeres távok közül, és teljesítsd a kedvenc útvonaladon, de akár futópadon is, futva vagy gyalogolva.
Vagy mit szólnál egy párosban, esetleg trióban teljesített félmaratonhoz?

A három rövidebb távot a családdal csapatban is teljesíthetitek.
Akár sétálva is. Kell ennél jobb közös hétvégi program?

A Telekom Vivicittá Virtuális Futónapok egy olyan esemény, ahol úgy mérheted össze a formádat másokkal, hogy nem is találkozol a futótársakkal.