Tomán Edina

Együtt a Korababákért

20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála
2015. május 17.

Amikor néhány héttel ezelőtt egy kedves egyetemi évfolyamtársam, Eszter odajött hozzám, és felkért, legyek én a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) nagykövete, borzasztó nagy örömmel, büszkeséggel, mégis jókora adag kérdéssel és bizonytalansággal fogadtam. Kétkedésem és bizonytalanságom annak szólt: hogy jövök én ahhoz, hogy olyan dolog mellé álljak teljes szívemből-lelkemből, olyasmiről írjak, amiben nem tudok kompetens lenni? A felkérés persze részben a futással kapcsolatos kampányhoz kapcsolódott, hiszen nagy boldogságként érte a KORE-t, hogy idén már egyesületi szinten részt tudnak venni a hazai futóéletben is.
Akik ismernek, követik a történetem, pontosan tudják, hogy betegségem óta a futás az életem. A sors különös ajándékaként élem meg, hogy hála a kitartásomnak és az edzésmunkámnak, eredményeket is képes voltam produkálni az ultrafutásban. Rettenetesen büszke voltam a 2012-es Olimpiai fáklyafutásra, és talán még büszkébb a MOB díjra, amit 2014 tavaszán vehettem át. Mindezek azonban még mindig nem adhatták volna annak érzését, hogy őszintén elmondhassam: méltó vagyok erre a feladatra. Hogy elmondhassam: értelek, érezlek Titeket.
De persze ott van az a volna...
Elkezdtem megismerni a KORE munkáját, a célokat, elkezdtem meglátni és érezni a korababás anyukák fájdalmait, a koraszülött babák és szüleik megpróbáltatásait...
És elkezdtem akaratlanul is átélni eltemetett, de sajnos élve eltemetett emlékeimet. És belém hasított az érzés: de hiszen én is voltam anyuka! De hiszen énbennem is ott volt a kisbabám. 6 hét volt csupán, de az alatt a 6 hét alatt megismertem mit jelent édesanyának lenni. Mit jelent testemben érezni egy másik életet, mit jelent várni valakit, jobban, mint bármi mást ezen a világon. Mit jelent félteni és szeretni valakit. Jobban, mint bárki mást a világon. 6 hét még ahhoz sem volt elegendő, hogy apró szíve megdobbanjon. Nemhogy az élethez. Ahhoz volt elegendő csupán, hogy elmondhassam: tudom, mit jelent anyának lenni. És tudom, mit jelent ezt az érzést elveszíteni. Örökre. És amikor mindezeket tudatosítottam magamban, arra gondoltam, gyenge vagyok én ehhez. Gyenge vagyok ahhoz, hogy egy olyan ügy mellé álljak, amivel akaratlanul újra átélem, felszínre hozom soha el nem temetett emlékeimet. Aztán talán éppen ezért sikerült. Mert nem akarom már többé elfelejteni az emlékeimet. Nem akarok már nem gondolni rájuk. Hiszen az enyémek. Szerves részeim, nem csak a múltam, de jelenem és jövőm is. Hiszen ezek az emlékek én magam vagyok. Akik azt hiszik, azt remélik, elfelejtem, el lehet felejtenem a történteket, tévednek. De akkor is, ha azt hiszik, túl lehet lépni rajtuk. Mert nem lehet. Hát akkor mégis hogyan lehet? Velük együtt kell létezni. Mert velük együtt vagyok ma az, aki.
Innentől pedig nem volt bennem kérdés egyetlen pillanatra sem, hogy büszkén és köszönettel vállalom a felkérést. Futok a KORAbabákért.
Minden tiszteletem azoké az anyukáké, akik koraszülött babáikért harcolnak. Azokért a babákért, akik akár már huszonnégy hét után világra jönnek és komoly és hosszadalmas segítségre szorulnak. Mindenekelőtt azonban szüleik, édesanyjuk közelségére. A KORE jelmondata is elmondja fő céljukat:
'Melletted a helyem!'
Sajnos, ma Magyarországon - és még számos országban - a koraszülött babákat elkülönítik szüleiktől, édesanyjuktól, sok esetben hosszú hetekre. A KORE célja, hogy egyelőre a SOTE Koraszülött intenzív osztályának a személyzete - de lehetőség szerint a későbbiekben minél több intenzív osztály - elvégezhesse azt a képzést, aminek köszönhetően családbaráttá tehetnék a koraszülött osztályokat. A koraszülött babák pedig érezhetnék azt, ami számukra mindennél fontosabb: édesanyjuk állandó közelségét, tápláló szeretetét.
A KORE - hála elhivatott tagjainak és követeinek, támogatóinak - jó úton halad.
Lépjünk rá mi is, minél többen erre az útra, és támogassuk lehetőségeinkhez mérten, akár anyagilag, akár tevékenységeinkkel ezt az ügyet.
Fussunk a Korababákért a Coca Cola Női Futógálán!
Én biztosan ott leszek!
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Adománygyűjtés a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött osztálya számára

A KORE (Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület) önkéntes anyukái azon dolgoznak, hogy Magyarországon is lehetőség legyen arra, hogy a szülők akár 24 órában is együtt lehessenek koraszülött babájukkal.

Ezek azok a babák, akiknek a legnagyobb szükségük lenne anyukájuk ölelő karjára, illatára, szívverésének hangjára.

Segítsen minket abban, hogy SOTE koraszülött intenzív osztályának személyzete elvégezhesse azt a tanfolyamot, ami az egész világon feltétele annak, hogy a küzdő babákat saját szüleik pelenkázhassák, fürdethessék, kenguru módszerrel összebújva egész nap együtt lehessenek! Ehhez 2.9 millió forintra van szükségünk.

Adományozók listája

2015-04-15 Tihi 10 000Ft Kedves Edina! Ezt nem utasíthatod vissza! :)
Ismét kívívtad tiszteletemet. Jó ügy mellé álltál! Üdvözlettel. Tihamér

Kapcsolódó esemény - 20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála

2015-05-17

Ott a helyed a legszebbek futóversenyén!

Május 17-én a Városligetben rendezi a BSI Magyarország egyetlen női futóeseményét a jubileumi 20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálát.

A távok kínálata bőséges, a kísérőprogramok változatosak, biztosan megtaláld a kedvedre valót.

Az egyéni 10 km a legfelkészültebb hölgyeké –ez párban is teljesíthető–, de van 5 km-es és 2 km-es távunk is. A gyalogolni vágyók se maradjanak otthon, nekik 2,1 km-t ajánlunk.  A  3x1,5 km-es váltó, vagy a Családi futás 700 m-es távja pedig igazán mindenki számára teljesíthető kihívást kínál.

A Napozóréten felállított nagyszínpadon 30 perces ingyenes Fitnesz programok és közös bemelegítések várnak sztárelőadókkal.