Békési Éva

Erdők nélkül nincs élet ♥

JÖN őszi faültetés
2019.10.01-2019.11.30.

Földünk erdeit borzasztó módon megtizedelték a 2019-es erdőtüzek, mindennél nagyobb szükség van az erdőfelületek növelésére.

Brazíliában életre-halálra folyó harcot vívnak a helyi törzsek az erdők megmentéséért, Oroszországban pedig minimum 60 év kell ahhoz, hogy a leégett régiók erdei regenerálódni tudjanak. https://www.origo.hu/nagyvilag/20190802-orosz-tudosok-egy-evszazadra-lesz-szukseg-a-leegett-sziberiai-erdok-regeneralodasahoz.html

Amiről sokan nem tudnak, hogy a tűz elérte Alaszkát, és Kanada nyugati partvidékét is. A tüzek egyik okozója a felmelegedés hatására a Polar vortex megváltozott iránya, a másik tényezője az emberi gyújtogatás..

Akárhol is vagyunk jelenleg a földön, számos dolgot tudunk tenni - csökkentjük a szén-dioxid kibocsátásunkat, nyomást gyakorlunk, hogy ez a fajta tudatosság, és aktív szemléletváltás központilag is felerősödjön, és próbálunk minél több fát ültetni.

Amiért borasztó fontos az erdők jelenléte - nincs semmilyen technológiai megoldás, ami a fáknál zöldebben és egészségesebben tudna nagy mennyiségű szén-dioxidot megkötni, és hasonlóan a vízháztartásban is nagyon fontos hűtő hatása van az erdőknek - a gyökereikkel azonnal inni kezdenek, ahogy elered az eső. Ezért is hívják őket szanszkritul pádapáknak, azaz "lábbal ivóknak". A fenyőerdők pedig konkrétan aerosolt bocsátanak ki, ami növeli a légkörben a felhőképződést. Sajnos mindenki hallotta, hogy a fenyőerdők is tömegesen pusztulnak :(
https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dramai-mertekben-pusztulnak-erdeink-936569/

Kérlek segítsetek, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!!
Nincs fontosabb ajándék, mint az, hogy tudjunk tiszta levegőt lélegezni, és egészségesek maradhassunk.

Az ültetés tervezett helyszíne: Pilisi Parkerdő
ideje: november - időjárástól függően lehet december eleje

/kép credit: Fabien Barrau/
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Faültetés a tiszta levegő és a zöld környezet záloga

Faültetési Nagyköveti programot hirdet a JÖN Alapítvány a tiszta levegő és a zöld környezet megteremtéséhez. Gondolva a következő generációra is, hogy egy szebb és tisztább környezetet teremthessünk számukra. Célunk a lakosság bevonásával minél több fa ültetése közterületeken és erdőkben az illetékes szervek bevonásával.

A klímaváltozás korában a világunkban tomboló erdőtüzek, fakivágások korábban egyre nagyobb igény van a jó ügyekre, ilyen számunkra a faültetés népszerűsítése. Környezetvédelmi szervezetünk Ne égess, komposztálj őszi szemléletformáló kampányának részeként meghirdetjük, a JÖN Faültetési Nagyköveti programot, aminek sikeressége esetén a résztvevő (j)önkéntesek sikeres adománygyűjtései után faültetési eseményeket szervezünk októberben és novemberben.

Az eseményeket az illetékes szervekkel egyeztetve a lehető legoptimálisabban, leginkább költséghatékony módon szervezzük meg, hogy minden adomány jó helyre kerüljön és jövő év tavaszára Magyarország zöldebbé váljon.

Csak annyit kérünk, hogy a jelentkező Faültetési Nagykövetek, minél több támogatást gyűjtsenek össze, mivel a szakszerű faültetések komoly összegeket emészthetnek fel.

A programról bővebben a honlapunkon:
https://jonalapitvany.hu/faultetes-tiszta-levego-zold-kornyezet/
 

Adományozók listája

2019-11-12 anonym az összeg nem publikus
2019-11-15 Pumpkin 2 500Ft

Kapcsolódó esemény - JÖN őszi faültetés

2019-09-01

Csatlakozz a JÖN közösségi faültetéseihez!

A környezetvédelmi szervezetünk felismerve, hogy a lakosság körében egyre nagyobb az igény a faültetési lehetőségekre így idén kiemelt figyelmet szentelünk számára az őszi szemléletformáló kampánya elemeként.

Légy a JÖN faültetési nagykövete
– Mi megszervezzük a faültetési akciódat
– A kiültetett fára felkerül a neved
– Biztosítsuk a fa rendszeres gondozását

Hova tudsz a segítségünkkel ültetni?
– Helyszín lehet közterület vagy erdő
Mit kérünk Tőled?
– Neked csak annyi dolgod van, hogy jelentkezel a programunkba
– A jougyekert.hu honlapon regisztrálsz
– Barátaid, ismerőseid körében gyűjtést rendezel a jó ügyért