Lukácsi Tünde

TÁMOGASS!

\"...és van, aki majd játszik, és sose nő fel\"

"Új Nap - Új Remények" 2020
2020.10.03.

Számomra a Nevetnikéknél önkénteskedni izgalmas kihívás, a spontaneitás gyakorlása és nem utolsó sorban csudajó móka! Eredetileg egy délutáni, egyetem melletti időtöltésnek indult, de az évek során rájöttem, hogy igazi kis körforgássá nőtte ki magát az életemben: először is rengeteget ad, amiből én igyekszem továbbítani a gyerekek felé az energiákat, ez pedig, - ha olyan jól sikerül sáfárkodnom a tanultakkal, hogy nevetést csalok ki belőlük - olyan pozitív érzésekkel tölt el, hogy sokszor szinte lebegve jövök ki a kórházból.

De ha ez még nem lenne elég ok:
Amíg gyerek voltam, nem ismertem ennyi játékot, mint az utóbbi 5 évben, hogy felnőttem, hála a Nevetnikékes képzéseknek.
Legjobban azt szeretem, amikor csapatként hagyom ott az egy kórteremben fekvő gyerkőcöket, akiket összeköt a délutáni csótánypóker, vagy uno-party emléke, viszont kezdetben csak némán ültek szobában, telefonjaikat bámulva.
Mosolyt csal az arcomra, ha arra gondolok, az ápolók és nővérek mennyire megörülnek nekünk, ha megjelenünk az ajtóban - nem csak a szülőket tehermentesítjük mi abban az időben, míg ott vagyunk, hanem bizony az egészségügyis szakemberek is, akik ilyenkor tudnak picit fújni és mondjuk a papírmunkával foglalkozni.
A legkedvesebb foglalkozásaim egyike, mikor egy kétéves forma fiúcskához mentünk, akiről édesanyja lemondott, nem látogatta. A fejlődésben súlyosan el volt maradva, nem beszélt, állni tudott csak, járni segítséggel volt képes. Másfél órát szórakoztattuk énekekkel, mondókákkal, bábozással, zenéléssel, meséléssel. Aznap úgy éreztem, nem sok foglalkozáson kellett ennyit küzdenem egy-egy mosolyért, ennyit bohóckodnom, a passzív, nagy szemekkel figyelő kisfiúnak, de mégis a legjobbak egyike volt.

Amennyiben összegyűlik a kitűzött összeg, vállalom, hogy annyi nyilvános helyen olvasok könyvet, ahányon csak tudok. ;)
Főoldal / Jó Ügyek támogatóinak / Követek és vállalásaik

Még több beteg gyermek mosolyáért!

A kórházi lét egy felnőtt számára sem kihívásoktól mentes, a kisgyermekekben pedig adott esetben mély frusztráló emlékként tartósan megmaradhatnak a bizonytalanság, a félelem képei, az aggódó szülők sem tudnak minden esetben megnyugtató közeget teremteni a kórtermekben. A távolról érkező beteg gyermekek esetében sokszor a családok nem tudják megoldani a rendszeres látogatást, vagy csak azt, hogy valamelyik családtag a beteg gyermek után utazzon. A nővérek sokszor túlterheltek, fennáll a hospitalizálódás veszélye, főként csecsemőknél. A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei erre a problémára kínálnak megoldást a rendszeres látogatásaikkal. Célunk, hogy enyhítsük a kórházban fekvő betegek szorongásait, fájdalmait, eltereljük a figyelmüket a gondokról, elűzzük az unalmat, és megnevettessük őket.

Elsősorban a fekvőbeteg gyerekosztályokra szervezünk bábos, mesemondós, kézműves, zenés, társas foglalkozásokat a játszószobákba, vagy a kórtermekbe. Az önkénteseink egy két hónapos, képzésekkel és hospitálásokkal teletűzdelt felkészítést követően tartanak programokat a gyerekeknek. Mindig párban dolgoznak, a foglalkozások hossza általában 2 óra, ez idő alatt egy osztály betegeit látogatják végig, kiemelten figyelve a nem látogatott gyermekekre.

1000 Ft: Egy hűtőmágnes figurát állítunk össze belőle.
3000 Ft: Egy heti programot szervezünk le belőle.
5000 Ft: Egy pszichológus által vezetett szupervízión vehetünk részt belőle.
8000 Ft: Egy továbbképzésre tudjuk fordítani az önkénteseink számára.
10000 Ft: Egy új önkéntest készíthetünk fel belőle a nevettető munkára.

www.facebook.com/nevetnikek

 

Adományozók listája

2020-09-07 anonym 5 000Ft Hajrá, menni fog!
2020-09-07 Anita az összeg nem publikus Nagyon szép ügy mellé álltál! Gratulálok! Sok sikert, sok nevető arcot kívánok. Sokáig leld örömöd a gyermekek mosolyában!
2020-09-09 B 20 000Ft
2020-09-13 Ravasz Dorina az összeg nem publikus
2020-09-16 anonym 15 000Ft :-)

Kapcsolódó esemény - "Új Nap - Új Remények" 2020

2020-10-03

Az „Új Nap - Új Remények” egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2020. október 3. (szombat). Helyszínei: Budapest, Székesfehérvár, Debrecen Veszprém és Pécs.
A budapesti séta tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időpontja 6.48 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

"Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt."
(Bernard Williams)​