SZERVEZZ GYŰJTÉST
ADOMÁNYOZZ TE IS
Főoldal / Általános ismertető

Általános ismertető

A jóügyekért.hu célja

A jóügyekért.hu egy speciális adományszervező portál, mely a Magyarországon még újszerű, úgynevezett Követes  adománygyűjtési (angolul peer-to-peer fundraising - vigyázat, nem összekeverendő a crowd funding-gal!) akciókat támogatja. A Követes adománygyűjtések "főszereplői" a Követek, azaz olyan önkéntesek, akik egy adott jótékony cél (Jó Ügy) érdekében valamilyen egyéni vállalást tesznek (a vállalás lehet sport vagy egyéb jellegű is, a különféle vállalási lehetőségeket Eseménynek nevezzük). A Követek vállalásaikat és az ezen keresztül támogatni kívánt Jó Ügyeiket egy egyéni kampányoldalban foglalhatják össze, melyet a jóügyekért.hu segítségével akár néhány perc alatt el tudnak készíteni.

A Követeknek ezután már csak annyi a feladatuk, hogy vállalásukat teljesítsék és kampányoldalaikat (elsősorban a social média csatornáin keresztül) minél szélesebb körben népszerűsítsék annak érdekében, hogy kampányukhoz minél több támogató csatlakozzon, akik a Követ által javasolt Jó Ügyet anyagilag támogassák.

Követ lehet bárki (nem kell, hogy ismert személyiség legyen), aki egy adott Jó Ügy elkötelezett támogatója és szívesen vesz részt a Jó Ügy népszerűsítésében és az ahhoz kapcsolódó adományszervezésben saját ismeretségi körén belül.

Egy példával illusztrálva: Minta Mari (Követ) részt vesz egy futóversenyen (Esemény), futásához támogatókat keres barátai, rokonai, kollégái, ismerősei körében, a támogatásokat egy gyermekotthon javára gyűjti (Jó Ügy). Mari húsz ismerőse támogatja "kampányát", fejenként átlagosan 5000 Ft-os összeggel. Mari így összesen 100.000 Ft adományt gyűjt, szerencsére rajta kívül másik 30 Követ is hozzá hasonlóan fut és gyűjti több-kevesebb sikerrel az adományokat, így összesen 3.000.000 Ft adomány gyűlik össze, amiből a gyermekotthonban új szobákat tudnak kialakítani.

A jóügyekért.hu külföldön már jól működő, több tízezer szervezet és több százmillió dollár adomány gyűjtését segítő rendszerek mintája alapján készült el (pl http://www.firstgiving.com/, http://www.justgiving.com/ ), annak érdekében, hogy ez a kiemelkedően hatékony adománygyűjtési mód immár magyarországi non-profit szervezetek számára is elérhető legyen. Az alkalmazás jelenleg az adománygyűjtési kampányok szervezéséhez szükséges legfontosabb funkciókat tartalmazza, melyeket a későbbiekben még bővíteni tervezünk.

Kapcsolódó videós anyagok:

Általáno ismertető a Követes adománygyűjtésről  (15 perc)

A Követes adománygyűjtés szervezésének folyamata (24 perc - elsősorban szervezeteknek ajánljuk)

 

Kinek mit nyújt a jóügyekért.hu?

Jó Ügyeknek (non-profit szervezeteknek): olyan adományszervezési módot, mellyel egy megfelelő ötlettel és önkéntes követek bevonásával minimális költség mellett érhető el nagy adomány bevétel, így a szervezet részéről lényegében nincs anyagi kockázat. Különösen ajánlott a Követes akciók szervezése olyan szervezetek számára, akik jól aktivizálható elkötelezett önkéntesi körrel rendelkeznek.

Követeknek (önkéntes adományszervezőknek): lehetőséget, hogy egy egyéni vállalással komoly anyagi támogatást szerezzenek az általuk támogatott Jó Ügynek, mindezt egy olyan eszköz támogatásával, melynek segítségével könnyedén összeállíthatják és sikeresen valósíthatják meg saját kampányukat.

Adományozóknak: aki egy Követ kampányát támogatja, kétszer tesz jót, mert egyrészt a Követnek is örömet szerez, másrészt a Jó Ügy megvalósulását is támogatja. A jóügyekért.hu ráadásul a Jó Ügyek előzetes és utólagos monitorozását is elvégzi, amely ha teljesen nem is szünteti meg, mindenesetre jelentősen csökkenti az adományokkal való visszaélések kockázatát.

Rendezvényszervezőknek: sportesemények, fesztiválok és egyéb rendezvényekhez kapcsolódóan társadalmi felelősségvállalási programok alakíthatóak ki oly módon, hogy az eseményen résztvevők vállalásaikkal valamely kiválasztott Jó Ügyet támogatják.

Vállalatoknak: a jóügyekért.hu modellje kiválóan illeszthető vállalati CSR programokhoz, különös tekintettel vállalati önkéntes programok megvalósításához.

Kapcsolódó videós anyag:

Jóügykért.hu funkciók (8 perc)

 

Hogyan jutnak célba az adományok?

A jóügyekért.hu elsődleges célja a Jó Ügyek Követeinek munkájának támogatása, az adománygyűjtő kampányok kommunikációs felületének biztosítása. Az adományok pénzügyi kezelésében a jóügyekért.hu nem vesz részt, a tranzakciók az adományozók és a Jó Ügyek között közvetlenül valósulnak meg. Az adományozókat természetesen segítjük az adományok célba juttatásához a szükséges lépések megadásával (pl. bankszámlaszám, bankkártyás fizetési oldal megadása). Az oldalon tett adomány felajánlások teljesülését (befizetését) a Jóügyekért.hu a Jó Ügyek gazdáival közösen nyomon követi.

 

Video demók

A rendszer működését bemutató video demók az alábbi linkeken érhetőek el:
A Jóügyekért.hu (KKK) általános folyamatának bemutatása (2:51)
Egyéni kampányok indításának  bemutatása a rendszerben (4:35)
Az adományozás folyamatának bemutatása a rendszerben (2:30)
A felajánlások és befizetések követésének bemutatása a rendszerben (3:02)

 

Kik és hogyan működtetik az oldalt?

A jóügyekért.hu-t egy non-profit szféra fejlesztésére szakosodott szervezet, a Civil Iránytű Alapítvány üzemelteti, olyan szakemberek közreműködésével, akik maguk is komoly non-profit szervezeti háttérrel és tudással rendelkeznek. A portál működtetéséhez és továbbfejlesztéséhez szükséges anyagi bázist az oldalt igénybe vevő Jó Ügyek gazdái biztosítják. Ezen szervezetek a portál segítségével kapott adományok arányában járulnak hozzá a költségekhez.

Ha valakinek a célokkal, háttérrel, működéssel, vagy bármi mással kapcsolatosan kérdése merülne fel, kérjük, hogy írjon nekünk az  jougyekert@civiliranytu.hu címre.