SZERVEZZ GYŰJTÉST
ADOMÁNYOZZ TE IS
Főoldal / #jougyekertotthonrol

#jougyekertotthonrol

A Civil Iránytű Alapítvány, a Jóügyekért.hu üzemeltetője a portál szolgáltatásaival próbálja meg segíteni a koronavírus járvány időszakában történő adománygyűjtéseket.

Sokat gondolkoztunk, hogy mivel tudnánk a legjobban kapcsolódni a mostani helyzethez, végül ez a vicces video ihletett minket, hogy arra építsünk, most szinte mindenki otthon van, és sokan nem tudnak mit kezdeni magukkal... A #jougyekertotthonrol kampány keretei között ezért otthoni vállalásokat lehet tenni, és ezek révén adományokat gyűjteni egy kiválasztott civil szervezet javára. Reméljük, hogy sokan fognak csatlakozni, és így egy mindenki számára hasznos elfoglaltságot tudunk "trendivé tenni". 

Az alábbiakban összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos főbb tudnivalókat

Hogyan indíthatok el egy kampányt?

 1. Tegyél egy vállalást

Vállalási ötletek:​

 • főzz, süss minden nap valami finomat
 • tornázz minden nap 30 percet
 • fuss vagy sétálj „össze” egy maratont (összesen 42 km-t)
 • tanulj meg 100 szót valamilyen nyelven
 • adj le pár kilót
 • tedd le a cigit
 • építs minél nagyobb kártyavárat
 • rakj össze egy nagy puzzle-t
 • építs makettet
 • olvass el egy hosszú könyvet
 • csinálj otthoni trickshotokat
 • rajzolj, fess, írj verseket
 • zenélj, énekelj
 • tanulj meg egy új táncot
 • keress és ossz meg régi fényképeket
 • írd össze a bakancslistádat
 • rakj rendet a lakás különböző helyein
 • kertészkedj
 • barkácsolj
 • írj blogot

Nem kötelező ezek közül választani, lehet bármilyen más vállalást is tenni, és persze minél kreatívabb a vállalásod, annál jobb!

A vállalás időtartama javasoltan 2-4 hét hosszú legyen.

2. Válassz egy Jó Ügyet, amit segíteni szeretnél

Az aktuálisan választható Jó Ügyek listáját itt találod meg.
(a Kapcsolódó Jó Ügyek alatt, a lista folyamatosan bővül)
 

3. Regisztrálj és készítsd el az egyéni kampányoldaladat

Az oldalon leírhatod, hogy miért lettél az adott Jó Ügy követe és miért gondolod, hogy az adott Jó Ügyet másoknak is támogatniuk kellene. Az oldal létrehozásakor egy célt is kitűzhetsz magad elé (nem kötelező), hogy mennyi támogatást tervezel összegyűjteni. A szövegben, amit megadsz azt próbáld meg leírni, hogy Számodra miért fontos ez a Jó Ügy, minél személyesebben tudod ezt megfogalmazni, annál többen fognak adományozni.

A saját egyéni kampányoldalad elkészítéséhez az oldalon való regisztráció után egy egyszerű adatlapot kell csak kitöltened, ami után az oldal automatikusan létrejön. Az adatlap kitöltéséhez készítettünk egy segédletet is.  A kampány indításához szükséged lesz még egy fotóra, amit fel kell töltened az oldalra.

Az egyéni kampány létrehozásának pontos menetét ez a demo videó is bemutatja:
http://www.youtube.com/watch?v=4Vh0g32NfK4

4. Kezdj el kampányolni

Miután elkészítetted az oldaladat, a cél az, hogy minél több barátodhoz, ismerősödhöz, családtagodhoz, munkatársadhoz, ügyfeledhez, stb. eljuttasd a hírt, hogy Követ lettél, és kérd az ő támogatásukat a Jó Ügyedhez. Használd rendszeresen az e-mailt és a közösségi médiát és minden nap ossz meg valamit, ami a saját vállalásod teljesítéséhez kapcsolódik!

Néhány hasznos tanácsot ehhez itt olvashatsz még: http://www.jougyekert.hu/hu/koveteknek/hogyan_kampanyolj.html

És persze használd a hashtaget is! #jougyekertotthonrol

Sok sikert kívánunk a kampányokhoz és közben persze vigyázzatok magatokra és egymásra is!

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a Jóügyekért.hu?

A jóügyekért.hu egy speciális adományszervező portál, mely a Magyarországon még újszerű, úgynevezett Követes  adománygyűjtési  akciókat támogatja. A Követes adománygyűjtések "főszereplői" a Követek, azaz olyan önkéntesek, akik egy adott jótékony cél (Jó Ügy) érdekében valamilyen egyéni vállalást tesznek (a vállalás lehet sport vagy egyéb jellegű is). A Követek vállalásaikat és az ezen keresztül támogatni kívánt Jó Ügyeiket egy egyéni kampányoldalban foglalhatják össze, melyet a jóügyekért.hu segítségével akár néhány perc alatt el tudnak készíteni.

Bővebben: http://www.jougyekert.hu/hu/altalanos_ismerteto.html
Bővebben a követes adománygyűjtésről (videó): https://www.youtube.com/watch?v=zKUaPQmkiqY&feature=youtu.be

Mik lehetnek Jó Ügyek?

A portálra felkerülő Jó Ügyek hátterét a Civil Iránytű Alapítvány munkatársai leellenőrzik, így csak megbízható szervezetek kerülhetnek fel a honlapra. Fontosnak tartjuk, hogy a jóügyekért.hu-t használó Jó Ügyek átláthatóak és megbízhatóak legyenek, ezért igyekszünk a lehetőségekhez mérten megismerni ezeket. A regisztráló Jó Ügyek gazdáitól ennek érdekében információkat kérünk be, és szükség esetén további kérdéseket is felteszünk. Ennek érdekében minden résztvevő Jó Ügytől utólagos beszámolót is kérünk, melyet az adott Jó Ügyet támogató adományzozók felé is közzé teszünk. Amennyiben az előzetes információk alapján nem tudunk kellően meggyőződni a Jó Ügy megbízhatóságáról, a regisztrációt elutasítjuk.

Az adományból mennyi „jutalékot” vonnak le?

A rövid válasz az, hogy most semennyit. A jóügyekért.hu-t egy non-profit szféra fejlesztésére szakosodott szervezet, a Civil Iránytű Alapítvány üzemelteti, olyan szakemberek közreműködésével, akik maguk is komoly non-profit szervezeti háttérrel és tudással rendelkeznek. A portál működtetéséhez és továbbfejlesztéséhez szükséges anyagi bázist az oldalt igénybe vevő Jó Ügyek gazdái biztosítják, alapesetben tehát ezen szervezetek a portál segítségével kapott adományok arányában járulnak hozzá a költségekhez, de a koronavírus járvány ideje alatt az Alapítvány nem kéri ezt a minimális hozzájárulást sem, tehát a portál ebben az időszakban teljesen ingyenesen üzemel.

Hogyan jutnak célba az adományok?

A jóügyekért.hu elsődleges célja a Jó Ügyek Követeinek munkájának támogatása, az adománygyűjtő kampányok kommunikációs felületének biztosítása. Az adományok pénzügyi kezelésében a jóügyekért.hu nem vesz részt, a tranzakciók az adományozók és a Jó Ügyek között közvetlenül valósulnak meg. Az adományozókat természetesen segítjük az adományok célba juttatásához a szükséges lépések megadásával (bankszámlaszám, bankkártyás fizetési oldal megadása). Az oldalon tett adomány felajánlások teljesülését (befizetését) a Jóügyekért.hu a Jó Ügyek gazdáival közösen nyomon követi.

További GYIK-ok http://www.jougyekert.hu/hu/gyik.html